Uradale Yarn är ett ekologiskt ullgarn från Uradale Farm på Shetlandsöarna. Ullen kommer från Shetlandsfår, en lantras vars ull finns i en mängd olika nyanser inom brun, grå, svart och vit. Fårens olika färgtoner återspeglas i Uradale yarns breda utbud av både ofärgade och färgade garner.

Ullen spinns på en gammal restaurerad “spinning mule” där hela processen är KRAV/ekologiskt certifierad. Till skillnad från dagens moderna maskiner tänjs ullens fibrer långsammare i flera omgångar. Ullen tänjs också horisontellt (istället för vertikalt som med moderna maskiner), vilket gör att garnet får en fastare och jämnare struktur.

Färgerna och färgningsprocessen är helt igenom ekologisk och fokuserar på att bibehålla så mycket som möjligt av garnets naturliga egenskaper i kombination med en palett inspirerad av Shetlands blommor och mossor. Landskapet har också inspirerat till namnen på de färgade garnerna såsom Förgätmigej (Forget-me-not) och Strandtrift (Seapink).

Då inget av Uradale Yarns garner bleks innehåller de extra mycket av ullens naturliga fett, lanolin, vilket gör det extra mjukt.

Ull från Shetlandsfår passar perfekt till flerfärgsstickning, såsom fair-isle, då garnfibrerna har småsmå “hullingar” som hakar fast i varandra och ger en jämn och fin yta.

När plagget är färdigt, blötlägg i ljummet vatten med lite ulltvättmedel ca 20 minuter. Pressa ut vatten, vrid inte, låt sedan plantorka. Det är först nu som garnet och färgerna helt kommer till sin rätt.

Tvätt
Ullens fantastiska egenskaper gör att det sällan behöver tvättas, vädring i fuktigt väder brukar räcka. Ska plagget tvättas så rekommenderas alltid handtvätt 30 grader med ulltvättmedel.

Uradale Yarn

Ofärgat garn

Ekologiskt, ofärgat och oblekt garn.

[add_to_cart id=”35″]

Färgat garn

Ekologiskt, oblekt färgat garn.

[add_to_cart id=”38″]